2021…. Wat een jaar!

Mijn eerste Blog van dit jaar sloot ik af met de woorden:
“Ik heb er zin in en kijk enorm uit naar 2021. Het beloofd een spannend jaar te worden, maar hé: No guts no glory.”
Nou, dat is zeker van toepassing gebleken op dit jaar. Een korte terugblik..

1 Januari 2021. De eerste dag geheel op eigen benen als ZZP-er. Dat was een vreemd gevoel. Een vliegende start zat er niet helemaal in omdat we nog altijd met Corona te maken hadden. Nu ga ik dat woord niet meer noemen 🙂 Natuurlijk wist ik dit al toen ik de plannen maakte om deze weg in te slaan, maar toch…
En nu? Bij de pakken neer gaan zitten? Wachten op betere tijden? Tot er iets aan komt waaien? Zeker niet! De schouders eronder!
Het bleef een feit dat veel opdrachten uitgesteld waren of in een andere vorm plaats zouden gaan vinden.

In 2020 heb ik een “voordeur project” gedaan. Mensen portretteren bij hun woning als aandenken aan die gekke periode. Zal ik weer zoiets gaan doen? Of toch wat anders? Je moet wel bezig blijven was de gedachte. Ik besloot om een oproep te plaatsen waar bedrijven zich konden aanmelden. Om te laten zien wat er achter die gesloten deuren toch nog allemaal gebeurde. Veel aanmeldingen kwamen binnen; van horeca tot retail, van onderwijs tot midden en klein bedrijf. Ik ben op veel bijzondere plekken geweest en werd overal met open armen ontvangen. Ook de reacties op de publicatie van de berichten waren erg leuk. Uiteindelijk heeft deze serie ervoor gezorgd dat ik ben uitgenodigd bij de wethouder van economische zaken van Venlo om mijn ervaring te delen, en zijn er een paar mooie opdrachten blijven hangen die later dit jaar zijn uitgevoerd.

In de tussentijd was ik ook bezig met de aanschaf van mijn 1e bedrijfswagen. Mede omdat ik wist dat ik als freelancer voor een schoolfotograaf aan de slag zou gaan. En aangezien ik daarvoor in basis door heel NL kan worden ingezet was dit wel een vereiste. Na wat proefritten, berekeningen en slapeloze nachten ging de bestelling de deur uit. In april was het zover en kon ik goed herkenbaar de weg op.

De agenda stoomt langzaam maar zeker voller en voller. De ene na de andere familie boekt een shoot en de agenda raakt goed gevuld met scholen waar ik mag gaan fotograferen. Helemaal top!

Dan komt de volgende groei-mogelijkheid op mijn pad. Waar de ene deur dicht gaat, gaat de andere open. Letterlijk deze keer..
Ik krijg de kans om een pand (deels) te huren. Mijn eerste reactie? Ja daggggg! Ik heb net een bus, ben 100% zelfstandig en de tijd is onzeker…Dus echt niet!
Maar ik moet denken aan die laatste zin uit het 1e blog: No guts……. precies.
Na een bezichtiging zie ik toch wel kansen en potentie en besluit er mee aan de slag te gaan. Een eigen studio en kantoor is een feit!
Aangezien de periode op dat moment ook wel kans bied om tijd anders in te delen kan het klussen, bouwen en verbouwen beginnen. De studioinrichting gaat in bestelling en website gaat aangepast worden. Medio mei draai ik de sleutel van de voordeur om en is de fotostudio een feit.

In de tussentijd stroomt de agenda voller en voller met familieshoots op locatie, dat de website moet wachten op een studio-update. Simpelweg geen tijd 🙂 En nog altijd staat niet alles erop… Dat gaat de komende weken veranderen..

Het hebben van een fysieke locatie op een centraal punt zorgt er ook voor dat mensen je zien. De zichtbaarheid wordt vergroot. Met grote regelmaat staan er mensen in de zaak die voor pasfoto’s komen. Echter, die maak ik helemaal niet… Dit is zo goed als onmogelijk om te doen gezien het feit dat ik 9 van de 10 niet aanwezig ben door opdrachten elders. Mensen worden doorverwezen naar elders….. Het knaagt…. Ik wil mensen graag helpen en merk dat er behoefte is “aan deze kant van de Maas” voor deze service. Maar hoe dan?

Het is zomer. De agenda loopt over! Wat een geweldig nieuws! Ik mag fotoshoots doen tot in de wijde omgeving van Venlo en mag zelfs voor een andere opdracht half NL en BE doorkruisen. Hoe gaaf..
Zelfs tijdens de vakantie gaat de telefoon en komen berichtjes binnen: ” Maak je ook pasfoto’s?”
Hmmm… Ik dacht dat we die geparkeerd hadden en een mooi alternatief kunnen bieden?!
Toch niet. Tussen alle drukte besluit om toch in dit gat te springen en pasfoto’s aan gaan te bieden.
Met de wetenschap dat ik niet met vaste openingstijden kan werken zoek ik een middenweg. Uitbreiden kan altijd nog, niet waar?

Ook in het najaar mag ik niet klagen. De fotoshoots op locatie lopen lekker lang door. En ondanks het feit dat ik de website nog niet helemaal actueel heb qua studiofotografie weten (potentiële) klanten mij toch al goed te vinden. Particulier maar zeker ook zakelijk. Tof om te zien.

Vaak krijg ik de vraag; Hoe gaat het? Antwoord is dan eigenlijk altijd; Goed!
Want dat gaat het, goed. Ik mag niet klagen en doe dat ook zeker niet.
Ondanks de onzekerheid van het ZZP-erschap blijf ik deze reis gaaf vinden.
Is het dan alleen maar hosanna? Nee zeker niet! Er zijn genoeg momenten dat ik denk; ben ik op de goede weg, maak ik de juiste beslissingen, waar sta ik over b.v. 2 jaar? Maar ondanks dat blijft het gaaf. Ik weet wat wil en waar ik heen wil. Ik blijf leren en ontdekken, vallen en opstaan. Maar dat hoort erbij, toch?
Elke dag geeft weer energie. Zeker als ik weer een opdracht heb opgeleverd en een mooie reactie krijg.
En zijn die reacties alleen maar goed? 9,5 van de 10 gelukkig wel 🙂 Ik weet ondertussen dat hoe meer klanten ik krijg, hoe meer feedback ik kan ontvangen. Dat is logisch en goed. Allemaal onderdeel van het leer en groeiproces. Mijn klanten weten gelukkig dat ik altijd bereikbaar ben om evt. “hobbels” op te lossen of samen te zoeken naar een passende oplossing. Iemand die anders beweerd heeft dan ergens de verkeerde afslag genomen.. Service, klantvriendelijkheid én klantgerichtheid zijn nog altijd kernwaardes die mij onderscheiden van de massa. En dat wil ik graag zo houden 🙂

Nu het einde van het jaar nadert komen er toch klussen die ik minder kan waarderen aan het zelfstandig ondernemen. Zoals de administratie en urenverantwoording. Jakkes! 🙂
Maar ook ben ik al weer bezig met 2022. Er is nog genoeg te doen en genoeg ideeën die uitwerking vereisen.

Ik wil bij deze iedereen bedanken voor het vertrouwen, de opdrachten, aanbevelingen, doorverwijzingen, reviews en noem maar op welke ik het afgelopen jaar heb mogen ontvangen. Echt super!

Een speciaal woord van dank voor mijn meiden thuis, mijn ouders, en vrienden die mij (onder-)steunen waar mogelijk. Zonder jullie was dit niet mogelijk.

Hopelijk kunnen we dan weer snel naar “normaal”, want die C zijn we toch beu aan het worden met z’n allen..
Ik wens iedereen fijne feestdagen en een goed en gezond 2022.

Groet Rob.

Rob Weijers Fotografie
Wil je een fotoshoot boeken of heb je een vraag? Ik help je graag verder.
nl_NLDutch